Presentació
Revista Tycho

Presentació

Tycho pren el nom d'un jove filòleg clàssic, Tycho von Wilamowitz-Moellendorff, fill de U. v. Wilamowitz i nét de Th. Mommsen, fill, doncs, d'una de les més sòlides i nobles estirps d'estudiosos de l'Antiguitat Clàssica i de la seva Tradició, però truncat de forma prematura pels temps difícils que li va tocar en sort viure en la nit del 14 al 15 d'Octubre de 1914, a l'edat de 28 anys. Unes paraules d'Ernst Kapp, company d'estudis i amic, extretes del pròleg a la publicació pòstuma de la seua Tesi de Doctorat, que va suposar un gir important en l'estudi del teatre de Sòfocles, són així molt eloqüents:

        • Tycho v. Wilamowitz-Moellendorff ist, 28 Jahre alt, in der Nacht vom 14. zum 15. Oktober bei den schweren Kämpfen vor Iwangorod als Führer einer Feldwache in siegreicher Verteidigung gefallen. Von dem vorliegenden Buch, das eigentlich seine Doktorarbeit darstellt, erschien seinerzeit im Druck nur das erste Kapitel (...). Der ausdrückliche Wunsch meines Freundes, der wohl darauf vertraute, daß er mich während unserer gemeinsamen Studienjahre und auch später an seinen Gedanken und Plänen hatte teilnehmen lassen, ich möchte mich, wenn er fallen sollte, seines Buches annehmen, mußte mich bestimmen, die Bewältigung der schweren Aufgabe zu versuchen, die eine gewandtere Hand verlangt hätte. Ernst Kapp, "Vorwort", Die dramatische Technik des Sophokles von Tycho von Wilamotwitz-Moellendorff, Berlin, Weidmannsche Buchhandlung, 1917.
          Tycho v. Wilamowitz-Moellendorff va caure en combat als 28 anys d'edat la nit del 14 al 15 d'octubre al capdavant d'un destacament d'avantguarda en una victoriosa defensa durant els durs combats davant d'Iwangorod. Del present llibre, que en realitat és el seu Treball de Doctorat, es va publicar en el seu moment només el primer capítol (...) . El desig exprés del meu amic, que confiava en que durant els nostres comuns anys d'estudi i també més tard m'havia fet partícip dels seus pensaments i plans, de que jo estiguera disposat, en el cas que ell caiguera en combat, a fer-me càrrec del seu llibre, em va determinar a intentar el compliment de la difícil tasca que havia d'haver dut a terme una mà més destra.

Tycho veu la llum en un moment especialment difícil, diferent però potser inclús més difícil que aquell que va arrabassar la llum dels ulls de Tycho von Wilamowitz-Moellendorff. Anys aquests perillosos per al món acadèmic i científic en general, però molt en particular per als joves que amb il·lusió i entusiasme dediquen els millors anys de la seua vida a la formació universitària en les ciències de l'Antiguitat Clàssica i de la seva Tradició, i que de la mà dels seus mentors donen il·lusionats els primers passos en les labors d'investigació.

tornar