2008-01-24_20-55-49

Naix el primer catàleg de "blogs" editat en espanyol

Com a conseqüència del gran volum d'informació que es troba a la xarxa, es converteix en una necessitat el fet de disposar d'una mena de guia o de catàleg on es recullen aquells llocs més interessants i útils per als usuaris. Aquest és el pas que s'ha donat ara en relació amb els blogs. Caldria plantejar-se la utilitat d'aquesta iniciativa i les possibilitats de traslladar-la a altres esferes com els cercadors, les pàgines web, els 'chats', comptes de correu electrònics, portals d'oci, culturals...

Els usuaris ja començaven a necessitar d'algú de la seus espècie que els ajudara davant l'elevat volum de 'bitàcores digitals' consultables a Internet. Les hi ha com de tantes matèries com aficions, interessos, gustos, i poden resultar molt útils en referència als seus continguts, al igual que les enciclopèdies tradicionals: falta trobar el lloc adequat, tasca gens fàcil. Per això, naix la 'Gran guia dels blogs', una espècie de 'pàgines grogues' de la blogosfera editada en espanyol.

L'edició consta de dues parts. La primera d'aquestes ofereix un anàlisi sobre l'estat dels blogs en espanyol i la seua relació amb disciplines com l'art, l'educació o la política a través de la mirada de 12 articulistes (entre aquests, Pablo Mancini, Iñaki Ortiz, Olga Berrios i Carmen Castro, entre d'altres). Mentre que la segona part i mes important conté una guia de prop de 800 blogs organitzats en 16 categories. La publicació ens permet conèixer la portada de cadascun d'aquests blogs a través de d'una reproducció, així com les seues dades bàsiques acompanyats del millor del blog i una recomanació dels editors.

'La Gran guia dels blogs és una obra que naix en un moment d'eclosió del fenomen de les bitàcores. Un fenomen que, en ocasions, que en ocasions, sembla inaccessible degut a la constant i ràpida mutabilitat, però que es que els seus editors anem a intentar recollir cada any entre les tapes d'un llibre', han manifestat els responsables d'aquest projecte, Francisco Polo i Rosa Jiménez Cano, consolidats 'bloguers' i autors, respectivament, d'espais com 'Francisco Polo. Cosas de la diplomacia' i 'Rosa J. C.'.

L'editorial d'aquest original volum de 500 pàgines a tot color és 'Colección Planeta29', una recent estrenada iniciativa d'Edicions El Cobre, la 'Sociedad de las Indias Electrónicas' i el banc BBVA. L'obra es troba ja a la venda a les diferents llibreries, tot i que encara no existeix una versió digital, la qual s'espera disposar en un futur.

Informació elaborada a partir de la peça informativa publicada en l'edició impresa de 'Levante-EMV' (23-01-2008 pàg. 61).

CARLES CALATAYUD

volver