2008-01-16_23-12-35

Oblidant a Gutenberg

Les noves tecnologies, i en especial Internet, apleguen a motivar una transformació general de la vida i d'aquells elements més tradicionals que ens envolten. Fins a tal punt que un dels objectes més clàssics de la humanitat, com és el llibre, està sent substituït per una nova forma d'entendre i construir la literatura: wikinovel•les, l'hipertext... En aquest sentit, Espanya no vol despenjar-se d'aquesta tendència i aposta per estar a l'avantguarda d'aquests canvis tecnològics. De fet, al nostre país trobem diferents exemples d'aquesta reconversió dels hàbits lectors.

Algú recorda aquell estrany artefacte anomenat llibre? Tal vegada aquesta pregunta no semble tant ridícula en un futur no massa llunyà. De totes les activitats culturals, tal vegada ha estat la literària la que menys transformacions ha vingut sofrint des de la revolució que ha suposat Internet, però el ben cert és que alguna cosa està canviant per a ella: blogs convertits en novel•les per entregues, històries hipertextuals o títols de grans autors que sols poden trobar-se on-line són alguns exemples del que encara està per venir.

En setembre de 2003 feia la seua aparició la 'blogonovela', una obra escrita on la trama o el us ocorria en temps real, una realitat portada a terme per l'escriptor i periodista argentí Hernán Casciari. D'aquesta forma, Casciari es convertia en pioner d'un sistema tant senzill com era crear un periòdic electrònic i anar pujant a la xarxa cada cert temps un nou capítol. Però Internet no es va parar ací. La Universitat de Deusto, al 2006 entrava en joc les conegudes com 'wikinovelas'. Tres escriptors de prestigi s'encarregaven de començar tres relats (en castellà, euskera i anglès) connectats entre sí, amb la invitació de que el públic accedira al portal i continuara el nus d'una forma no lineal o derivant l'argument cap a altres episodis mitjançant enllaços.

Ni els autors ni tampoc les editorials són insconscients d'aquesta metamorfosi del fins ara consolidat sistema literari. Coneguts 'bloguers' han aconseguit signar contractes amb grans cases editores per a translladar al llibre tradicional l'èxit d'audiència dels seus 'blooks' (de la suma en anglès dels termes 'blog' i 'book', llibre).

A Espanya , una de les més prestigioses signatures en atrevir-se a aquestes noves modalitats de literatura ha estat l'escriptor canari Alberto Vàzquez Figueroa, amb 'Mil millones de dólares' una novel•la sobre les obscures maquinacions de les grans companyies americanes per a iniciar la guerra d'Iraq, pot descarregar-se, juntament amb altres títols i sense cap cost addicional, a través de la pàgina web del seu autor.

Altres dels agents interessats en els darrers fenòmens literaris són els mitjans de comunicació. A Espanya, el periòdic "La Vanguardia" ofereix a través d'un dels seus blogs la novel•la per entregues 'El Ángel de la guarda', una història d'intriga i corrupció a l'Anglaterra de Tony Blair, a càrrec dels corresponsal a Londres, Rafael Ramos.

Informació elaborada a partir de la peça informativa publicada en l'edició impresa de 'Levante-EMV' (16-01-2008 pàg. 61).

CARLES CALATAYUD

volver