2007-12-24_20-15-29

"Opera" demanda a Microsoft per abús de posició dominant

La supremacia de la multinacional Microsoft respecte d'altres companyies de software informàtic ha estat inqüestionable durant els últims temps. No obstant això, aquest domini de mercat ha portat a l'empresa de Bill Gates a efectuar un abús desmesurat de la seua superioritat, que juntament amb els tímids intents de 'destronament' per part de la competència l'han conduït a tenir que fer front a diferents demandes i conflictes de propietat. L'últim d'aquests episodis és el protagonitzat per la companyia 'Opera', que acusa a la firma americana de no respectar els protocols existents al voltant del navegadors Internet Explorer, integrat al sistema operatiu Windows.

El desenvolupador noruec del navegador d'Internet, Opera, ha denunciat a Microsoft per abús de posició dominant davant la Comissió Europea, tres mesos després que la companyia de Bill Gates fora declarada culpable de violar les lleis de la competència comunitària per el Tribunal de Luxemburg. En aquest cas, Brusel•les imposà una multa milionària a la multinacional americana i l'obligà a vendre per separat el seu sistema operatiu Windows del reproductor Media Player.

'Opera' acusa al gegant informàtic d'impedir el seu desenvolupament i el d'altres navegadors al no respectar els protocols estandaritzats amb Internet Explorer (IE), integrat en Windows. Al no seguir els estàndards i donada la seua elevada quota de mercat, obliga als creadors de pàgines a optimitzar els seus llocs amb les particularitats d'Internet Explorer, perjudicant a la resta de navegadors, que no mostren correctament eixes pàgines als internautes.

La denúncia afegeix que la inclusió d'Explorar en Windows ha donat a Microsoft un avantatge que frena la competència, amb la qual cosa, es demana a la Comissió que obligue a vendre ambdós productes per separat, a que utilitze estàndards i a que els fabricants preinstal•len navegadors alternatius. Microsoft 'col•laborarà' en la investigació, a la vegada que subratlla que la inclusió del navegador 'beneficia als consumidors que, a més, ja tenen llibertat d'elecció'.

Notícia elaborada a partir de la informació publicada pel suplement sobre noves tecnologies 'Ciberp@ís' que es proporciona al periòdic 'El País' (20-12-2007 pàg. 3).

CARLES CALATAYUD

volver