2007-12-10_11-42-16

A la temporada de Nadal augmenten les compres, també en la xarxa, on les transaccions es multipliquen per tres. Empreses de seguretat informàtica, associacions d'internautes i unitats de lluita contra els delictes informàtics demanen als usuaris que extremen les precaucions en les seues compres online.

Marisa Rosaleny. A pesar que el joc és un factor important en el desenrotllament dels xics, la modernitat tecnològica va impactar en les noves generacions, perquè els tradicionals joguets són substituïts per l'entreteniment que brinda la tecnologia en la llar.

Segons sostenen molts especialistes els xiquets canvien cada vegada més ràpid la pilota i la nina per la computadora i les consoles de videojocs.

No obstant això, els joguets tradicionals encara no van perdre pulmó i els més menuts preferixen introduir-se de ple en el món de la imaginació amb els d'arrelada tradició. En este aspecte els 'baix', que integren la franja etaria entre els tres i sis anys, opten per ninos com Barbie, Nenuco o Baby Doll, per a les xiquetes o els Transformers, Soldats o els Play Mòbil, per als xiquets. Així mateix molts busquen entretindre's amb 'trastos' per a armar o construir, com els llegendaris 'bloquets o rajolets', jocs de taula o en el cas de les xiquetes accessoris per a confeccionar collars i polseres, entre altres.

'Els joguets depenen de les característiques de cada menor; hi ha xics que són més perspicaços i preferixen jocs de taula i altres preferixen joguets a piles o mecànics', va expressar Kelly a 'època', propietària d'una reconeguda jogueteria de la de vianants Junín. Respecte de l'era digital en els xics, la comerciant va sostindre que 'les preferències estan molt dividides, crec que alguns preferixen joguets i altres videojocs o la computadora'.

Per la seua banda, Carolina encarregada de l'atenció al públic del comerç va expressar que 'els pares que encara elijen què comprar per als seus fills, busquen els joguets musicals, amb colors, els carrets de passeig o les cèlebres cuinetes per a les xiquetes'. En este aspecte Carolina va agregar que hi ha joguets que ja no tenen el mateix auge que èpoques passades, però no obstant això continuen sent una bona proposta de regal per als xiquets.

En tant, María, encarregada de saló d'un reconegut local comercial, va indicar que 'els majors de sis o set anys preferixen la tecnologia als joguets. Busquen videojocs, MP3, o Playstation'. En este sentit la treballadora va descriure que 'els pares són els que s'inclinen pel tradicional i els fills preferixen la tecnologia'.

La cosa no és tan fàcil per als pares respecte de la relació dels seus fills amb la tecnologia. D'una banda els jocs desenrotllen determinades capacitats en els xics i els telèfons mòbils permeten localitzar-los en tot moment.

D'altra banda, els jocs són poc ètics els quals els tutors opten per quelcom diferent del digital i quant als telèfons mòbils pot arribar a ser un problema si el seu ús és extrem, ja que a més generarà un gran cost de ser així.

No obstant això, els jóvens es van oblidar del yoyo o el balero i escriuen a Pare Noel demanant un cel•lular, una computadora, un MP3 o una consola de videojocs. Els pares mantenen un cert recel a estes tecnologies ja que per al món de la psicologia, ells no van créixer en l'àmbit digital.

Segons l'empresa de seguretat informàtica Check-Point, en estes dates sorgixen en Internet multitud de botigues falses i els atacs d'hackers es multipliquen, igual que els e-mails fraudulents i el 'phising'. Els experts d'esta empresa avisen que no basta amb antivirus, tallafocs, filtres anti-spam i anti-spyware i protecció del navegador però cal mantindre actualitzats. Igualment, aconsellen realitzar les donacions directament a les organitzacions i no fer-ho per e-mail, així com no facilitar dades financeres.

Víctor Domingo, president de l'Associació d'Internautes, hi ha assenyalat que és important informar-se sobre el venedor online a qui acudim, comprovant les referències. També ha destacat que existixen més garanties si comprem a Espanya. El grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil hi ha assenyalat als portals de subhastes i vendes de segona mà com l'entorn més freqüent dels fraus relacionats amb el comerç electrònic. Aconsellen el pagament contra reembossament, comprar en botigues que oferisquen confiança i desconfiar d'aquelles ofertes que no oferisquen garanties.

En tant, la indústria de les telecomunicacions espera que en 2008 les vendes en cel•lulars tinguen un increment de 10 per cent, respecte d'enguany. Segons un informe difós pel fabricant de mòbils Nokia, en total en el 2007 es van vendre 1.100 milions de telèfons mòbils en el món. L'estimació és que en el 2008 la xifra creixerà 10 per cent i que en el 2009 es trencarà la barrera dels 4.000 milions d'usuaris de telefonia mòbil, va indicar Nokia en un comunicat. Este bot es donarà per la caiguda del preu mitjana dels equips que es concretarà durant el 2008, espentada per l'expansió del servici en els països emergents i a un increment de la competència.

volver